Räkna ut/Skatt

Räkna ut hur mycket du ska betala i skatt

Som privatperson betalar du som du vet skatt på din inkomst, men det finns även fler tillfällen än så där det kan vara idé att räkna ut hur mycket som du ska betala i skatt. Det positiva är att internet är fyllt av resurser som hjälper dig att räkna ut hur mycket du ska betala i skatt, beroende på vilken situation du befinner dig i.

Räkna ut skatt på lön

Om du är löntagare och vill räkna ut hur mycket lön du ska betala på skatt så behöver du ta hänsyn till vart du bor, hur gammal du är och om du är med i Svenska Kyrkan eller inte. Om du vill göra en ytterst förenklad modell så kan du räkna på en skatt på 34%. 


kr

Detta ger dig en enkel bild om ungefär hur mycket pengar du ska betala i skatt. Vill du an en mer utförlig bild som tar hänsyn till vart du bor och andra faktorer så kan du göra detta på ekonomifakta.se.

Övriga tillfällen

Det kan också vara intressant att räkna ur hur mycket du ska betala i skatt om du t.ex sålt din bostad, om du funderar på att flytta eller vill räkna ut hur mycket rot- eller rutavdrag du ska få. Då har du nytta av den modellen som Skatteverket bidrar med. Här kan du också räkna ut hur mycket skatt du ska betala som företagare.

En bild på en miniräknare och ett papper där en person håller på att räkna ut sin skatt.

Hur mycket betalar du i skatt egentligen

Man kan ibland tycka att man betalar mycket skatt, och det kan finnas en och annan sanning i det. Skattebetalarna har ordnat ett formulär som tar hänsyn till lite andra faktorer man inte alltid tänker på, däribland:

Detta sammantaget gör att du får ut en siffra på hur mycket av din lön som faktiskt är skatt, vilket ofta är mer än vad man tror.

Skriv en kommentar