Räkna ut moms

Här kan du använda vårt enkla formulär före att beräkna moms på en viss summa. Har du en summa och vill se vad den blir utan moms? Använd vårt formulär för att beräkna baklängesmoms.


kr
moms-sats

Moms ska tas ut på de flesta varor och tjänster som omsätts i Sverige. Det finns vissa undantag, t.ex sjukvård. Företag har i regel möjlighet att dra av momsen från de varor och tjänster som de köper men behöver också lägga på moms på allt de säljer. Resultatet blir att det är privatpersoner i slutändan som betalar momsen, vilket också är syftet. 

Momsatsen är olika beroende på vilken vara eller tjänst det är som omsätts. Grundregeln än 25%, alltså den momssatsen som de flesta ska förhålla sig till. Men beroende på din verksamhet så kan du också ha 6% eller 12% moms.

12% moms

Denna momssats gäller på livsmedel och restaurangbesök, men även på hotell. Den omfattar även konstverk som konstnären säljer själv.

6% moms

Denna momssats brukar ofta kallas kulturmomsen och gäller för tidningar, böcker, konserter etc. Det finns dock vissa varor och tjänster inom kulturområdet som den inte omfattas av. Även om den ofta i folkmun kallas kulturmoms så ingår här även resor med taxi, buss och tåg.

En bild på en miniräknare och ett papper där en person håller på att räkna ut sin moms.

Om du behöver räkna ut vilken del av ett totalbelopp som är moms så använder du vårt formulär för att räkna ut baklängesmoms.

Skriv en kommentar